Demir schrapt vergunning voor storten gronden in Maasplas Kinrooi

Op 25 december 2022, over deze onderwerpen: Leefmilieu en wonen

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning ingetrokken voor het storten van gronden in de Maasplas van Kinrooi door eigenaar en grindmaatschappij Rekin. Hoewel het enkel mocht gaan om zuivere gronden, en dus niet om vervuilde gronden van de Oosterweelwerf, beslist Demir om de lokale gemoederen te bedaren en de vergunning in te trekken. De aanvrager beloofde initieel in dat kader zijn aanvraag zelf intrekken, maar talmde daar erg lang mee. Daarom beslist Demir de knoop zelf door te hakken. Ze vraagt aan de eigenaar bovendien om een totaalvisie te maken over zijn toekomstplannen in de diverse Maasplassen in zijn eigendom, in overleg met de lokale besturen en de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

 

In 2021 bekwam grindbedrijf Rekin een omgevingsvergunning om zuivere grond te storten in een gedeelte van haar Maasplas in Kinrooi. Dat leidde tot ongerustheid, zeker toen verkeerdelijk beweerd werd dat het zou gaan om met PFAS vervuilde Oosterweelgronden, wat geenszins het geval is. De omgevingsvergunning bevatte echter voorwaarden die enkel zuivere gronden toelieten en legde, ter bescherming van de landbouwers die water nemen uit de plas, op dat er een strikte en verplichte monitoring van de waterkwaliteit moest gebeuren. Dat kwam ook tegemoet aan de recreatie op de plas.

 

Toch leidde het tot heel wat ongeruste reacties en procedures bij de Raad voor Vergunningsbetwisting, ook vanuit Nederland. Die procedures zijn nog hangende. De Auditeur stelde alvast niet dat de omgevingsvergunning risico’s inhoudt op PFAS-milieuverontreiniging, maar stelde zich nog vragen bij de verenigbaarheid met de (na)bestemming. De eigenaar kondigde naar aanleiding daarvan aan zijn aanvraag in te trekken, maar talmt daarmee. Daarom trekt Demir de omgevingsvergunning zelf in.

 

“De ongerustheid op het terrein werd dan wel door onwaarheden aangewakkerd, toch heb ik veel begrip voor de omwonenden en recreanten van de plas. Te meer omdat ik zelf ook ervaren heb dat de vergunninghouder tijdens gesprekken warm en koud tegelijk blaast. Zo kondigde hij al herhaaldelijk aan zijn aanvraag in te trekken, maar voegde hij nooit de daad bij het woord. Dat boezemt me weinig vertrouwen in. Op die manier is het voor mij eenvoudig: dan hak ik de knoop door”, aldus Demir.

 

Demir vraagt de eigenaar van de plas op om eerst, in overleg met de verschillende lokale besturen en Nederlandse drinkwaterbedrijven, een totaalvisie te maken over zijn toekomstplannen in de diverse Maasplassen in zijn eigendom/beheer. Of daar al dan niet storten van gronden bij kan horen, moet daar uit blijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is